MENÜ
Cserven Gábor
Életvezetési Tanácsadó, 
Metafizikai Tréner,
Terapeuta-Speciális Tanácsadó
************************
Bejelentkezés:
gabor.cserven@gmail.com
06-30-2288-369


Hétköznapi önismeret, avagy hogyan lehetsz önmagad lelki segítője. 4.rész.


Amikor az életvezetésünkben egy krízis helyzettel találjuk szembe magunkat, hajlamosak vagyunk az nehézségeinket az adott problémának tanúsítani. Azonban ez csak a látszat. A kialakult helyzet csupán katalizátorként működött, és az elakadást mint tünetet kell értelmeznünk. Nem magát az elakadást kell kezelnünk (azt is, de csak azért, hogy enyhítsük a szenvedésnyomást, és megnyíljon az út a gyökérprobléma felé), hanem a lélek mélyebb szintjein kell megkeresnünk az okokat.

Például:
- ha úgy érzi valaki, hogy nem képes egy "normális" párkapcsolatot összehozni, akkor az okot ne a másik nemben, és körülményekben keresse, hanem saját személyiségében kell kutakodnia. Mik azok a lelki blokkok ami miatt nem tudja teljes érzelmi biztonsággal megnyitni magát a partner előtt? Miért fél felvállalni azt, hogy sérülhet is a kapcsolatban? 

-ha egy családban a gyermek viselkedési problémákkal küzd, akkor nem (csak) őt kellene kezelni (ennek legdurvább formája amikor ez gyógyszerrel történik), hanem a szülőket illetve a két szülő kapcsolatát kellene górcső alá venni. Egy ilyen esetben a gyermek a tünethordozó, de a valós ok a szülőknél keresendő. 

- ha valaki folyamatos anyagi nehézségekkel küzd, akkor azt a tényt, hogy nem tud ebből a spirálból kikeveredni, és egy idő után mindig ugyan az a helyzet áll elő, tünetként kell értelmezni. A helyzet hatékony kezeléséhez azonban meg kell találni azt a mögöttes okot, ami miatt egy ilyen önsorsrontó életvezetésbe kényszeríti saját magát. Meg kell tudni, vajon ki, vagy mi miatt bünteti saját magát? Milyen családi mintával rendelkezik a pénzt illetően? 

Ebből a néhány példából talán érzékelhető, hogy a megoldás megtalálása érdekében mindig a tükör mögé kell néznünk, és nem elég csak a tükörképünkkel azonosítani önmagunkat.

 

Asztali nézet